Økt intrakranielt trykk hodepine 

  

Kiropraktor Einar Lia  

 

HERKULES: Helgas gate 10 • 3730 Skien 

Tlf. 450 49 450 

Pasienter med økt intrakranielt trykk vil ofte ha lite eller ingen hodepine. Men når de har hodepine, mangler den ofte spesifikke karakterer. Det vil si at diagnostisering vil baseres på å oppdage fokale symptomer og tegn på den økte trykkskapende lesjonen (tumor/svulst, hematom eller absess). Man kan også fange opp andre generelle tegn på økt intrakranielt trykk som endret kognitiv funksjon, oppkast og papilleødem. De sistnevnte tegn og symptomer krever rask innleggelse og utredning med bildediagnostikk. Lumbar punktsjon skal ikke gjennomføres med mindre en trykkøkende lesjon har blitt utelukket. 

 

Hodepinen ved økt intrakranielt trykk er som regel værst i liggende stilling, og pasienten kan derfor ofte våkne om natten grunnet hodepine. Den er også ofte tilstede om morgenen. 

 

I henhold til økt intrakraniell trykk hodepine sin karakter og med mulig kvalme og oppkast samt kongnitive symptomer, vil migrene være en vanligere årsak. Som en generell regel, vil økt intrakraniell trykk hodepine være occipitalt og med mild intensitet. Den skiller seg mest fra andre hodepinetyper ved særlig gjeldene hodepine om morran og skjerpende ved liggende stilling. 

 

 

 

 

 

Referanse: Wilkinson, I. (2005) Essential Neurology. 4rd edition. Wiley-Blackwell.