Kiropraktor Einar Lia  

 

HERKULES: Helgas gate 10 • 3730 Skien 

Tlf. 450 49 450 

Kosttilskudd som kan forebygge og lindre systemisk betennelse 

Siden vi lever i en hektisk verden omgitt av enkle løsninger når det kommer til ernæring, kan det være vanskelig å få i seg det man trenger av viktige vitaminer og mineraler. Jeg vil her kommentere de viktigste kosttilskuddene, som kan bidra til å redusere systemisk betennelse og dermed øke gjennoppbyggingen av celler. Når man ser på kosttilskudd, vil man se etter de som kan øke ATP produksjonene (kroppens energi), øke antioxidant beskyttelse (beskytter celler for sykdom), redusere betennelser og økte vevstilheling. 

 

Multivitamin:
- Enkelte studier fastslår at multivitamin kan redusere tilfellene av betennelsesdrivende sykdommer som hjerte/kar sykdommer og autoimmune sykdommer. 

 

Magnesium:
- Magnesium er nødvendig for mer enn 300 metabolske reaksjoner, optimal ATP produksjon, DNA reparasjon, og antioxidant metabolismen skal gå optimalt.
- Det har blitt observert økende muskelspenninger ved magnesium mangel.
- Magnesium mangel har blitt observert å øke aktiviteten av et enzym som er involvert i betennelsesreaksjoner og da øker betennelsessubstanser i kroppen.
- Gode kilder til magnesium er grønnsaker og nøtter.
- Vanlig anbefaling angående dosering av magnesium er fra 400-1000mg.
- Det er viktig å være klar over at kalsium blandet med magnesium som tilskudd kan skape ett kalsium:magnesium forhold som reduserer magnesium opptaket. Det ser ut til å være mest hensiktsmessig i så fall og ha ett forholdstall på 1:1 med kalsium og magnesium. Dette kan da hjelpe den totale balansen mellom kalsium og magnesium. 

 

Omega 3
- Omega 3 er kjent for å virke betennelsesdempede.
- Generelt sett kan inntaket av omega 3 i et moderne kosthold være for lite.
- 1-3g av omega 3 er en vanlig anbefalt dose. 

 

Coenzyme Q10 (CoQ10)
- CoQ10 har kommet mer og mer inn i lyset, og da med tanke på den gode helseeffekt.
- Den har positiv innvirkning på ATP produksjon, antioxidant metabolisme og deltakelsen av CoQ10 i skjelett-muskulaturens genuttrykk, noe som vil ha positiv innvirkning på musklene.
- Vi vet nå at kroppens produksjon av CoQ10 synker med alderen.
- En dosering på 100mg per dag har blitt brukt i studier. 

 

Vitamin D
- I de senere årene så har forskning vist at vitamin D har viktige betennelsesdempende- og celle kommuniserende egenskaper. En artikkel i "Journal of Nutrition (Februar, 2005) påpekte at kraftig vitamin D mangel kan fremskynde sykdom.
- Forskning fastslår at riktig mengde vitamin D kan bidra til beskyttelse mot en rekke sykdommer som diabetes, benskjørhet, slitasjegikt, høyt blodtrykk, hjerte/kar sykdommer, depresjon, flere autoimmune sykdommer, brystkreft, prostatakreft og tykktarmskreft.
- Det er viktig at vi er klar over at vi mennesker er designet for å motta ca 90% av vår vitamin D gjennom solen. Moderne livsstil med mye innesitting kan gjøre det vanskelig å oppnå optimale nivåer av vitamin D.
- Vitamin D tilskudd burde være fra vitamin D3 også kaldt cholecalciferol. 

 

Det er viktig at kosttilskudd ikke erstatter variert kost. Tar du medisiner, er det lurt å rådføre seg med fastlegen føre en starter på kosttilskudd.  

 

Referanse: Hammer, W.I (2007)."Functional Soft-Tissue Examination and Treatment by Manual Methods". 3rd edn. United States of America. Jones and Barlett, Inc.