Kostokondritt 

  

Kiropraktor Einar Lia  

 

HERKULES: Helgas gate 10 • 3730 Skien 

Tlf. 450 49 450 

Kostokondritt er en noe sjelden lidelse å se i en kiropraktorpraksis. Den skyldes inflammasjon i de konsokondrale overgangene. En forutgående historie med hoste eller nylig sterk fysisk aktivitet som har belastet særlig brystmuskelen (pectoralis major) er vanlig.  

 

Kostokondritt kan ramme flere kostokondralledd, men tilstanden rammer ofte kun den ene siden. Kostokondralleddene 2-5 er de oftest affiserte og da særlig ribbene 3 og 4. Hovedsymptomet er smerter i brystveggen av varierende intensitet og beskrives ofte som skarp, verkende og/eller trykklignende. Smerten skjerpes ofte ved bevegelser av overkroppen, samt dype åndedrag, hoste, nysing og fysiske anstrengelser. Smerten kan stråle til arm og skulder på samme side og slik sett ligne på anginasmerter. 

En er ofte palpasjonsøm over brusken som binder ribbenene til brystebenet (sternum), men det foreligger ingen hevelse. Tilstanden rammer hyppigst personer over 40 år. 

 

Kostokoondritt regnes å være en selvbegrensende lidelse. Aktuelle medikamenter kan være paracetamol og/eller NSAID (f.eks. ibux). Man må begrense aktiviteter som utløser smerter. Styrketrening på brystet må mulig opphøre i en periode og hostedempende medisiner kan tas hvis hoste er anset som medvirkende årsak eller skaper mye smerter. I enkelte tilfeller kan lokalbehandling med kortisoninjeksjon være aktuelt. 

Oppmykende behandling av pectoralis major er aktuelt der hvor pectoralis major affeksjon er anset som årsak eller medvirkende faktor. 

 

Prognosen anses som god, men det kan ta alt fra uker til måneder føre resegnering av lidelsen. I de fleste tilfeller har lidelsen gått over innen et år. 

 

 

 

 

 

 

 

Referanse: Kellerman, R. (2020) Conn´s Current Therapy. 1st edition. Elsevier, Inc.